op bezoek in de villa
een kijkje in het slakkenhuis...de knuffel ligt al klaar voor de hoofdgast

Het is vrijdag 19 januari 2018, een paar minuten voor half twee. Het ruikt nog naar verse verf. Villa Pardoes is net twee weken dicht geweest voor het grote jaarlijkse onderhoud en gaat vandaag weer open. We hebben een afspraak met Chantal, een van de weinige medewerkers die hier in vaste dienst is als fondswerver. We hebben elkaar nog niet eerder in levende lijve ontmoet, ondanks de twaalf jaar dat wij via Scherende heren dit prachtige goede doel een warm hart toedragen. De ontvangst is hartelijk.


rechts: de Pardoes-glijbaan vanaf de eerste etage

De twaalf appartementen in de villa zijn nog leeg, maar aan het einde van de middag worden de gasten verwacht. Villa Pardoes is een vakantie­verblijf voor kinderen van vier tot twaalf jaar met een ernstige ziekte of korte levens­verwachting. In veel gevallen is een reguliere vakantie niet mogelijk voor het gezin, maar hier zijn alle hulp­middelen voor goede zorg aanwezig; zonder dat het opvalt. De ruim 180 vrijwilligers zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt.


boom in de hal, gemaakt van oranje plastic speelgoed

Wij hebben tijdens onze rondleiding het geluk dat we ook in de appartementen kunnen kijken, die elk hun eigen thema hebben: van Barbie, Ridder en Space tot Beesten­boel, Strand en Circus. Op een groot krijtbord in de keuken staat de naam van het gezin dat hier te gast is. Op tafel liggen buttons met de namen van de kinderen klaar om opgespeld te worden, samen met een zelf­gebreide knuffel die door een vrijwilliger liefdevol is gemaakt. De speel­mogelijkheden in de villa zijn enorm, zoals een indoor zandbak, een glijbaan vanaf de eerste etage, bordspelletjes en spelcomputers. Veel speelt zich hier binnen af, maar door de slakkenhuis­vorm van het gebouw lijkt het buiten. De gasten kunnen o.a. ook gratis naar de speeltuin bij de buren, recreatiepark De Efteling. Niks moet, alles mag.


een van de kamers in het thema-appartement Circus

Het kind staat centraal, maar ook voor de ouders en andere gezinsleden zal de vakantie in de villa een onvergetelijke herinnering zijn. We zijn blij dat we via scherendeheren.net bij kunnen dragen aan de bekendheid en ondersteuning van Villa Pardoes. Met dank aan foto­graaf Harrie Oude Hampsink, die de foto's maakte van onze rondleiding.Villa Pardoes heeft de vorm van een slak op een bloem

Zie ook de website van Villa Pardoes: villapardoes.nl.