Aftershave: in vele variaties te koop bij de drogist of parfumeur, terwijl het eenvoudig zelf te bereiden is. Het is niet alleen leuk om uw eigen 'merk' te maken, maar het scheelt ook nog eens veel in de porte­monnee. U maakt zelf aftershave voor ongeveer 12 euro per liter!

Gebruik van aftershave geeft een prettig gevoel, ontsmet eventuele huid­beschadigingen en trekt de poriën en kleine wondjes dicht. En uiteraard verspreidt het een prettige geur.alcohol
Aftershave bevat alcohol om bacteriën te doden en de huid te verfrissen. Daarnaast fungeert de alcohol als samen­trekkend middel en conserveert het de aftershave. Tevens zorgt het ervoor dat het geur­middel erin oplosbaar is.
Alcohol (alcoholmengsel) is verkrijg­baar bij de drogist of apotheek in twee soorten: zuivere of gedenatureerde alcohol. Zuivere alcohol is vrijwel geurloos, maar heeft als nadeel dat het een stuk duurder is dan gedenatureerde alcohol. Gebruik nooit spiritus of sterke drank!

glycerine
Dit bestand­deel in de heden­daagse aftershave zorgt er o.a. voor dat hij niet meteen helemaal verdampt, maar even de tijd krijgt om zijn werk te doen.

aluin
Aluin is dubbelzout van aluminium­sulfaat en kalium­sulfaat en wordt in de klassieke aftershave gebruikt als bloed­stelpend middel.

geurmiddel
Als geurmiddel wordt etherische of parfumolie gebruikt. Daarnaast kunnen geurende tincturen gebruikt worden. In de combinatie zit het geheim van de smid: de geur bepaalt het karakter van de aftershave.
Let op: neem nooit de goedkope geurolie die gebruikt wordt in verdampertjes of om kaarsen te parfumeren! Alleen zuivere etherische olie of parfum­olie voor cosmetica zijn geschikt.

water
Het mengsel wordt verdund met water om te voorkomen dat de huid te veel uitdroogt door de vocht­aantrekkende alcohol.
                


Naast alcohol en geurmiddel bevat de heden­daagse aftershave glycerine: die zorgt er o.a. voor dat hij niet meteen helemaal verdampt.


- 55 ml alcohol 70% of
- 40 ml alcohol 96% of
- 45 ml geurloos cosmetisch haarwater (alc. 90%)

- 5 ml glycerine
- 2 tot 5 ml geurmiddel (etherische of parfumolie)
- water tot 100 ml


mengsel geurmiddel
De hoeveelheid olie is een kwestie van smaak. Begin met 5 druppels en voeg naar tevreden­heid toe. Realiseer dat er niet eindeloos toegevoegd kan worden: er is een maximum wat in de alcohol oplost.
Scherende heren-tip: 12 druppels Bergamot-parfumolie, 10 druppels Jasmijn-parfumolie, 10 druppels Vanille-parfumolie en 5 druppels BenzoŽ-tinctuur.

aftershave
Los eerst het geurmiddel op in de onverdunde alcohol of het cosmetisch haarwater. Meng de glycerine in de geurende alcohol en voeg vervolgens het water toe, tot de totale hoeveel­heid 100 ml is. Goed roeren! Als bij het toevoegen van water de vloeistof ondoorzichtig wordt, is er te veel olie gebruikt. Stevig roeren kan dit verhelpen, anders moet de olie afgegoten worden. De aftershave in een flesje gieten, zodat hij luchtarm kan worden bewaard.

scherendeheren-recepten.pdf
Naast alcohol en geurmiddel bevat klassieke aftershave aluin: dit is een bloed­stelpend middel.
Het recept is klassiek, in die zin dat het in grote lijnen ook in boeken staat van meer dan vijftig jaar geleden. Het geur­middel moet dus eigenlijk ook een beetje ouderwets zijn.


- 55 ml alcohol 70% of
- 40 ml alcohol 96% of
- 45 ml geurloos cosmetisch haarwater (alc. 90%)

- 1 g aluin
- een half staafje of mespuntje menthol
- 2 tot 5 ml geurmiddel (etherische of parfumolie)
- water tot 100 ml


mengsel geurmiddel
Scherende heren-tip: gebruik voor een ouder­wetse geur bij­voorbeeld 6 druppels rozen-parfumolie en 12 druppels oranjebloesem-parfum­olie.

aftershave
Los de menthol (écht heel weinig), het geur­middel en de aluin op in de alcohol. Er kan overigens door het gebruik van menthol minder geur­middel aan de alcohol toegevoegd worden dan bij het vorige recept. Doe alles in een flesje en schud een minuut. Vul aan met water, tot de totale hoeveel­heid van 100 ml. Nogmaals schudden.

scherendeheren-recepten.pdf

Kent u zelf een recept voor het maken van aftershave?
En wilt u dat delen?
Mail naar: info@scherendeheren.net. Bedankt!